Inventatorii secolului XX

     Salut . Pentru ca secolul XX a fost unul prolific in ceea ce priveste inventiile , si o sa amintesc numai cateva care ne sunt indispensabile in acest moment: calculatorul, automobilul, masina de spalat , avionul , si lista poate continua , mi-am permis sa alcatuiesc o serie de intrebari , sa vedem daca ii cunoastem pe cei fara de care viata in zilele acestea ar fi fost , cel putin pentru o parte dintre noi, foarte dificila. Iata testul . Enjoy

1) Descoperirea penicilinei , un antibiotic derivat din fungii “penicilium”, in 1928 , ii este atribuita lui:

a) Victor Babes ; b) Victor Fleming c) John Scott- Burdon Sanderson d) Alexander Fleming                  

2)  Agrafa de birou ( paper clip) este o inventie ce dateaza de la inceputul secolului xx. Aveti idee cine a avut ideea acestei inventii?                                                                                                                     

a)      Thomas Alva Edison  b) Alexander Stephanovici Popov c)  Johan Vaaler d) Melissa de Bentz

3) ”Tinere, te-ai nascut cu 30 de ani, daca nu cu 50 de ani prea devreme”  sunt cuvintele  profetice, pe care celebrul inginer francez Gustave Eiffel ( cel care in 1889 realizeaza Turnul Eiffel)    i le adreseaza , la Salonul aeronautic de la Paris , urmatorului inventator roman                                

a) Aurel Vlaicu ( pentru aeroplanul sau cu 2 elici, Vlaicu II , devenind primul om care a ajuns la o inaltime de 500 de metri)

b) Traian Vuia ( pentru primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul , Liliacul , in 1906)

c) Henri Coanda ( pentru inventarea primului avion cu reactie , Coanda-1910)                                

 d) Radu Stoica ( pentru inventarea primului hidroplan din lume in 1925;

e) Anastasie Dragomir ( pentru inventarea primei cabine catapultabile de avion , inventie ce a contribuit la salvarea unui numar extrem de mare de piloti )

4) Anul 1913, este extrem de important pentru ca este anul in care este descoperit frigiderul, o inventie indispensabila in ziua de astazi. Cine este „responsabil pentru aceasta inventie?

a)  Ernst Abbe   b) Carl Von Linde c) Carl Von Linne d)Paul Dirac                                          

 

5)Teoria Big Bangului , teorie ce incearca sa explice de ce unversul se extinde permanent inca de la aparitia sa, si de ce pare a fi uniform in toate directiile , a fost formulata pentru prima data de urmatorul fizician:

a) belgianul Georges Lemaitre ; b) americanul George Gamov c)englezul Fred Hoyle d) rusul Nikolai Kochin

http://www.youtube.com/watch?v=QvRIUsfQfk4

6) Primul „Maser” , dispozitiv asemanator cu laserul care foloseste microundele in loc de raze, a fost construit in 1953 de catre fizicianul                                                                                                                                           : 

a) Charles Townes b) Niels Bohr c) Ernst Abbe d) Ali Javan

7) Care din urmatorii piloti a ramas in istorie ca fiind  primul pilot de avion care a reusit sa depaseasca viteza sunetului( Mach 1) in 1947 :

a) Aleksei Leonov b) Chuck Yeager c) Gogu Constantinescu d) Eddie Simpson

8) Primul avion in intregime metalic , a fost construit in 1915 de :

a) William Stout b) Hugo Junkers c) Antoine Citroen d) Ruth Handler

9) Ron Hubbard, fondatorul Bisericii Scientologice,era la origine inventor .El a ramas in istorie  pentru o inventie traznita . O puteti identifica?

a) ochelarii cu jaluzele ;

b)  ) cagula cu dus  

c) braul racheta  

d) electrometrul pentru a determina daca rosiile simt durerea ;

10)  De inventarea „telegrafiei fara fir”( transmiterea teleogramelor fara fire de legatura) , cel ce a realizat prima radiocomunicatie telegrafica transatlantica , este responsabil urmatorul fizician, laureat al premiului nobel pentru fizica in 1909 pentru aceasta descoperire ,impreuna cu Karl Ferdinand Braun :

a) Regginald Aubrey Freesenden ; b) Heinrich Hertz c) Guglielmo Marconi d) Max Planck

Powered by Laligatoru

Advertisements