Pornind de la spusele unui istoric (Lucian Boia sau Neagu Djuvara) ca incercand sa tina cursuri despre istoria tarilor din Europa de Est a reusit sa aiba o asistenta record de cativa studenti, am imaginat un quiz despre istoria vecinilor nostri de la sud, atat de legati in istorie de drumul tarii noastre, poate mai putin decat ne-am dori sa credem. Fiindca nu-i asa, mereu a fost preferabil sa ne raportam la Franta, Germania sau Italia.

1. Care din urmatoarele teritorii erau in perioada anului 0 A.D. parte a teritoriului ocupat in prezent de Bulgaria:

a) Galia b) Moesia c) Iliria d) Capadocia.

2. Pentru a da posibilitatea bulgarilor de a citi liturghia intr-o limba slavona, cunoscuta majoritatii bulgarilor, in perioada din jurul anului 865 doi calugari au acceptat aceasta indatorire si au inventat alfabetul chirilic. Care este numele acestora:

a) Chiril si Metodius b) Chiril si Moise Maimonide c) Vasile cel Mare si Caloian d) Vasile cel Mare si Simeon Pacifistul.

3. Avand o origine contestata, cei doi au condus rebeliunea de succes a bulgarilor din anii 1185-1186, intemeiind o dinastie de durata a bulgarilor pana in 1396, data de la care incepe in mod concret jugul otoman. Numele lor este:

a) Simeon cel Mare si Boris I b) Petru si Ivan Asan c) Boril si Caloian d) Ioan cel Bun si Khan Krum.

4. Care este vechea capitala a celui de-al doilea Regat Bulgar:

a) Plovdiv b) Veliko Tarnovo c) Varna d) Kazanlak.

5. Apostolul Libertatii, revolutionar de seama in miscarea de eliberare nationala de sub jugul otoman: a) Hristo Botev, b) Vaclav Havel c) Petar Mladenov d) Vasil Levski

6. In urma razboiului dus de Rusia in in 1877 a fost semnat tratatul ce a batatorit drumul pentru independenta Bulgariei: a) Paris b) Kuciuk-Kainargi c)San Stefano d) Bucuresti.

7. Ca si Romania, Bulgaria imbratiseaza solutia unui principe strain din anul 1887, in persoana printului Ferdinand de Saxa-Coburg-Gotha, casa ce va reveni in functiile de conducere executive si dupa caderea comunismului. Care este originea acestei familii nobiliare: a) austriaca, b) suedeza c) britanica d) franceza.

8. Numele liderului absolut al republicii comuniste bulgare din 1953 pana in 1989: a) Enver Hoxha b) Todor Jivkov c) Gustáv Husák d) Wojciech Witold Jaruzelski.

9. Care dintre mancarurile urmatoare este o mancare national preparata ca o tocanita condimentata cu carne ardei rosii si paprica: a) Mis Mas b) Kavarma c) Panada d) Kiufte

10. Care dintre urmatorii scriitori este de nationalitate bulgara, a scris in germana si a obtinut premiul Nobel pentru literatura: a) Heinrich Boll b) Nely Sachs c) Elias Canetti d) Gunter Grass

11. De care dintre urmatorii termeni este legat numele americanului de origine bulgara John Atanasoff: a) ADN-ul b) computerul c) gaurile negre d) compact discul.

powered by ionescul.

Advertisements