1. Ce termen poate fi folosit pentru denumirea unui nobil de multe ori autotintitulat spaniol sau protughez: a) hidalgo, b) junker, c) bushido, d) paria.
  2. Ce lipsea din alfabetul arab vechi: a) consoane b) vocale c) diftongi si triftongi sau d) hiaturi
  3. Cine a scris opera literara “Carmen”, ce a stat la baza mai cunoscutei opere cu acelasi nume a lui Georges Bizet: a) Lope de Vega, b) Prosper Merimee, c) Emile Zola, d) Pedro Calderon de la Barca.
  4. Allahu akbar este o expresie comuna araba si insemana: a) nimic fara dumnezeu, b) dumnezeu este cel mai mare, c) dumnezeu este unul singur, d) in numele lui allah.
  5. Termenul de flamenco, derivat din termenul arab “felag mengu” inseamna:                                                                       a) spirit liber, b) taran nomad, c) tigan patimas, d) petrecere lunga.
  6. El suspino del Moro (Ultimul suspin al maurului), denumire similara cu cea a trecatoarei prin care ultimul rege maur paraseste Spania, este un roman scris de: a) Orhan Pamuk, b) Naguib Mahfouz, c) John Maxwell Coetzee, d) Salman Rushdie.
  7. Francisco Pacheco a fost profesorul urmatorilor artisti:a) el Greco si Murillo, b) Zurbaran si Goya, c) Velasquez si Cano, d) Murillo si Velasquez.
  8. Autor a “Șase poeme galiciene”, ucis in Razboiul Civil al Spaniei ce a declarat in ziarul “Sol” din Madrid cu putin timp inainte de a muri, “„Eu sunt în mod integral spaniol și ar fi imposibil pentru mine să trăiesc dincolo de hotare; dar îl urăsc pe cel care este spaniol doar de dragul de a fi spaniol, eu sunt fratele tuturor și îl detest pe omul care se sacrifică pentru o idee naționalistă, abstractă, din simplul motiv că își iubește țara cu o legătură la ochi. Mă simt mai apropiat de chinezul bun decât de spaniolul rău. Cânt Spania și o simt până în măduva oaselor, dar înainte de asta sunt cetățean al lumii și frate cu toată lumea. În nici un caz nu cred în granițele politice.” : a) Federico Garcia Lorca, b) Miguel de Unamuno, c) Juan Ramón Jiménez si d) Tirso de Molina.
  9. Element arhitectural nelipsit in arhitectura maura dat de calitatea sculpturala a tencuielii amestecate cu praful de marmura: a) basorelief, b) stucatura, c) arcada, d) metopa.
  10. Care dintre urmatorii oameni de cultura este cel mai cunoscut compozitor spaniol al secolului XX-lea: a) Andres Segovia,   b) Jose Ortega y Gasset, c) Manuel de Falla si d) Fernando Arrabal.

powered by ionescul.

Advertisements