1. “Scoala din Atena” este una din cele mai cunoscute fresce pictate din Vatican,  prezentand arhetipul filozofiei Greciei Antice. In centru se regasesc Platon si Aristotel, pe ceilalti filozofi antici va invit sa ii descoperiti. Intrebarea, totusi, este: cine a pictat aceasta fresca?

a) Michelangello b) Rafael c) Boticelli d) Perugino

2. Un exemplu de ars poetica al unui pictor, lucrarea “Atelierul Pictorului” este reprezentarea alegorica a influentelor artistice din viata autorului. Ca si mai sus, va invit sa cautati diverse personalitati ale culturii precum George Sand, Charles Baudelaire sau Proudhon. Opera apartine lui:

a) Manet b) Corot c) Millet d) Courbet.

3. Antonie Philips van Leeuwenhoek este parintele microbiologiei si este portretizat aici ca “Astronomul”, de catre:

a) Caravagio b) Frans Hals c) Pieter Bruegel cel Batran d) Jan Vermeer.

4. Regasindu-se la Muzeul Prado din Madrid, lucrarea “Gradina Placerilor”, tripticul ce propune creatia si judecata de apoi in lateral, pune in discutie modalitatii prin care placerea general numita trupeasca isi face loc intre oameni, ca o invitatie la reflexie asupra unuia din cele 7 pacate mortale cum au fost sistematizate in Evul Mediu. Autorul acestei lucrari este:

a) Peter Bruegel cel Batran b) Giuseppe Arcimboldo c) Hieronymus Bosch d) El Greco.

5. “Nasterea lui Venus” este o tema des intalnita mai ales in perioada Renasterii, insa cu siguranta lucrarea emblematica este cea de mai jos. Cine a reprezentat nasterea Afroditei sau a lui Venus (nascuta adulta si fiind imaculata), oferind lumii una dintre lucrarile renascentiste de referinta:

a) Boticelli, b) Titian c) Rafael, d) Veronese.

6. “O duminică de vară pe insula Grande Jatte” reprezinta piatra de temelie a curentului denumit pointilism. Cine este autorul acestei lucrari?

a) Seurat b) Signac c) Pissarro d) Van Gogh.

7. “Melc, femeie, floare şi pânză”, lucrare suprarealista a lui:

a) Andre Masson b) Yves Tanguy c) Paul Klee d) Joan Miro.

8. Opinia generala a criticilor este ca autorului i-au plăcut cu precădere două tipuri de pictură: portretul și nudul. In cazul reprezentarii nudului, ca si in cazul operei “Nud sezand” de mai jos, el alungește chipurile, gâturile, intregul trup, manifestând înclinație spre geometrizare și, sub modelul stilizărilor africane, transforma aceste chipuri in figure apropiate mastilor. Despre cine este vorba?

a) Modigliani b) Picasso c) Juan Gris d) Giacometti.

9. Tema intalnita in procesiunea nuntii in religia ortodoxa, “Nunta in Cana Galileei” este momentul de debut al miracolelor infaptuite de Isus si este reprezentata in cazul de fata de:

a) Andrea Palladio b) Paolo Veronese c) Corregio d) Tintoretto.

10. Vanduta la inceputul acestu an pentru o suma fabuloasa, cu 100 de milioane de dolari mai mult decat cel mai bine vandut tablou de pana atunci (No. 5 – Jackson Pollock), lucrarea “Jucatorii de carti” face parte dintr-un ciclu de opere cu acelasi nume ale unui pictor francez. Cine este autorul operei de 250 milioane de dolari?

a) Georges Seurat b) Paul Cezanne c) Toulouse Lautrec d) Edouard Manet.

powered by ionescul.

Advertisements