Tags

, , , , , , , , , ,


Greu de postat dupa quizul lui Vali cu Amante Celebre…

In ultimul test cu picturi celebre pe care il propun, am indraznit un criteriu dadaist in selectarea picturilor. Cele ramase de prezentat le-am pus in ordine alfabetica si am strecurat printre ele si lucrari care nu sunt tocmai picturi si poate, multi dintre voi, le vor contesta si titulatura de arta. De discutat. Sper sa rezistati pana la intrebarea a 23-a.

In total in cele 6 teste de picturi celebre am adunat 73 de lucrari. Alegerile sunt, indiscutabil, criticabile, dar in sensul prezentului blog, este doar o invitatie la o cautarea unor lucrari pe care sa le recunoastem si in care sa identificam acele notiuni, valori, idei pe care sa le denumim apoi arta picturii.

1. Un popor a incercat la un moment dat in istorie sa reziste lui Napoleon si s-a nascut opera “3 mai”. Cel ce a pictat aceasta lucrare este:

a) Goya b) Velasquez c) El Greco d) Murillo

2. O alta lucrare vanduta la o suma exorbitanta – 135 milioane de dolari, portretul lui “Adele Bloch Bauer” ilustreaza sotia unui magnat din tara de bastina a pictorului. Despre cine este vorba?

a) Gabriel Rosetti b) John Millais c) Gustav Klimt d) Pierre Bonnard.

3. O lucrare ce l-a urmarit pe Dali toata viata, reproducand diverse elemente din acest tablou in stilul sau suprarealist. O lucrare realista a unui pictor francez pe nume:

a) Jean Millet b) Gustave Courbet c) Camille Corot d) Yves Tanguy.

4. Concurand la titlul de cea mai cunoscuta pictura a lumii, “Cina cea de taina” nu, nu! este doar tabloul care apare in cunoscutul film ecranizare a cartii lui Dan Brown. Este o lucrare pe care o gasiti la Milano, intr-o semiobscura biserica si apartine lui:

a) Michelangelo b) Leonardo da Vinci c) Rafael Sanzio d) Veronese.

5. Autorul a fost un prieten bun cu Theodor Pallady si picteaza “Dans II”, in maniera clasica fovista, in jurul anului 1909. Despre cine este vorba?

a) Henri Rousseau b) Andre Derain c) Henri Matisse d) Paul Signac.

6. Ajunsa si in cadrul Salonului Refuzatilor, aceasta lucrare a socat prin juxtapunerea nudului ce are contact vizual cu privitorul tabloului cu indiferenta celor doi oameni eleganti aflati la un “Pranz pe iarba”, intr-o discutie cu totul straina femeii. Cine este autorul picturii?

a) Claude Monet b) Gustave Courbet c) Edourad Manet d) Toulouse Lautrec.

7. Dezbracarea lui Isus sau “El espolio” este o lucrare a celebrului pictor spaniol:

a) El Greco b) Velasquez c) Goya d) Murilo.

8. Lucrare foarte recenta a noului val de pictori chinezi, “Prostituata in Eros Center Frankfurt”. Autorul este cunoscut si pentru portretele uriase ale lui Mao Zedong, de multe ori creand senzatia unei sculpturi mutate in 2D. In incercarea de a identifica numele va atrag atentia ca celelalte trei nume sunt unor personalitati in arhitectura, literatura si baschet. Astfel, autorul complet necunoscut publicului larg este:

a) Yan Pei-Ming b) Ieoh Ming Pei c) Gao XingJian d) Yao Ming

9. “Baiat cu pipa” este un tablou semnat de:

a) Claude Monet b) Pablo Picassi c) Henri Rouseau d) Paul Cezanne.

10. “Divizibilitate indefinita” este probabil tabloul cel mai cunoscut al unui pictor suprarealist. Despre cine este vorba?

a) Paul Klee b) Giorgio de Chirico c) Yves Tanguy d) Joan Miro.

11. Prima dintre lucrarile unui grup nou de artisti “British Young Artists” sustinuti de actionarii principali ai firmei de publicitate Saatchi and Saatchi poarta numele “Toti cei cu care m-am culcat intre anii 1963 si 1989”, iar poza prezinta interiorul unui cort prezentat la o expozitie de catre autor (in aceeasi linie cu lucrarea “Patul meu”). Mai jos la intrebarea 21, veti gasi probabil cea mai cunoscuta lucrare a acestui grup. Desi nu am facut aceasta recomandare pana acum, va invit sa va uitati la numele fiecarui artist mentionat intre variantele de raspuns pentru a vedea incotro se indreapta arta contemporana. Si totusi, cine este autorul acestei lucrari:

a) Tracey Emin b) Anya Gallacio c) Sarah Lucas d) Fiona Rae

12. Revenind in spatiul clasic al picturii, “Juramantul Horatiilor” descrie familia romana Horatius aleasa a purta un razboi/duel cu membrii unei familii din Alba Longa din alt oras al perioadei Romei Antice, pentru a lamuri disputa dintre cele doua asezari. Un tablou despre solidaritate, loialitate si spirit de sacrificiu ce depaseste contextul istoric. Cine este autorul sau?

a) Jacques David b) Andrea Palladio c) Nicolas Poussin d) Charles le Brun.

13. Capodopera unui pictor spaniol, “Las meninas” este una dintre cele mai comentate lucrari din cultura occidentala. Este o poveste spusa despre pictarea regelui Filip al IV-lea al Spaniei si a familiei sale, cu mentiunea ca timpul este oprit si rasturnat inspre cei ce asista la acest eveniment. Familia regala se zareste cu greu in oglinda de pe perete, creand astfel premisa unui joc dual de realitate iluzie, o poveste despre arta, de fapt. Pentru aceasta intoarcere a obiectivului camerei, ii multumim lui:

a) Velasquez b) Zurbaran c) Murillo d) El Greco.

14. Un titlu pe care am ales sa nu il traduc, “Les grandes baigneuses”, este lucrarea unui autor ce preia parca asa numitele forme rubensiene si le trece si prin acest tablou intr-un registru impresionist. Autorul se numeste:

a) Cezanne b) Renoir c) Monet d) Pissaro.

15. Aceasta lucrare vorbeste despre o libertate ce se cladeste si pe cadavre, o libertate ce are forma unei femei, o libertate recenta fata de momentul conceperii operei. “Liberatea conducand poporul” a influentat esential inclusiv constructia Statuii Libertatii de la New York si este o lucrare cunoscuta a pictorului romantic:

a) Gericault b) Constanble c) Goya d) Delacroix.

16. Compozitie cu iz renascentist, “Marea Odalisca” si privirea sa din intoarcere este lucrarea pictorului:

a) Ingres b) David c) Parmigiano d) Manet.

17. Spectacolul si voluptatea mortii din lucrarea “Moartea lui Sardanapal” ascunde o  aroganta mai presus de viata celorlalti. Divanul din care regele asirian soarbe moartea tuturor supuselor sale in urma unui esec ce avea sa ii aduca si lui sfarsitul este o luciditate a arogantei. Povestea de pe panza reia piesa lui Byron (pe care autorul acestei panze il admira nespus), operele lui Hector Berlioz si Franz Liszt. Cine este autorul lucrarii?

a) Gericault b) David c) Caravaggio d) Delacroix.

18. O lucrare aleasa in stricta legatura cu imaginea mea despre romantism, iar nu in directa legatura cu conoscibilitatea sa pentru autor. Acesta este romantic si este determinant pentru evolutia acestui curent. Lucrarea “Calugar la marginea marii” ii apartine lui:

a) Delacroix b) Hayez c) Friedrich d) Corot.

19. “Muntele Saint Victoire” este o panza de care te apropii cu rabdare. Este atat geometrie cat si postimpresionism. Este opera lui:

a) Monet b) Cezanne c) Bonnard d) Toulouse-Lautrec.

20. Suntem in fata “Schimbarii la fata”. Un moment esential in dogma crestina surprins in perioada renasterii de nenumarati artisti. In acest caz, suntem in fata unei lucrari a lui:

a) Veronese b) Tintoretto c) Rafael d) Leonardo da Vinci.

21. Aceasta este lucrarea de care povesteam mai sus cu ocazia unei alte idei marca “Young British Artists”, pe care nu o sa o traduc pentru a nu rapi frumusetea titlului: “The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living“. Sigur ca se poate argumenta ca nu este arta, insa in conjunctie cu titlul, nu se poate sa nu admitem ca nu este o confruntare interesanta cu ideea mortalitatii pentru noi, cei vii. Si autorul este:

a) Damien Hirst b) Damien Rice c) Damien Duff d) Damien Broderick.

22. Admitand ca lucrarea de mai sus este arta, “Steag”-ul de mai jos este cu atat mai mult o reprezentare artistica. Cui apartine?

a) Roy Lichtenstein b) Jasper Johns c) Marcel Duchamp d) Jackson Pollock.

23. Seria se incheie cu desene animate? Nu. “Whamm!” a fost lucrarea unui pictor! Numele sau este:

a) Roy Lichtenstein b) Jasper Johns c) Marcel Duchamp d) Jackson Pollock.

Advertisements