1908 reprezinta un an important in istoria omenirii , printre evenimentele petrecute in acest an cele mai importante sunt : asasinarea regelui Carol I al Portugaliei si al  fiului sau Ludovic Filip de catre republicani ;  gazduirea de catre Londra pentru prima data a Olimpiadei de Vara ; explozia de la Tunguska, ce se presupune ca a fost generata de caderea unui meteorit ;  crearea FBI,  de catre Charles Bonaparte ; alegerea lui William Taft ca presedinte al SUA , urcarea pe tronul Chinei a imparatului Pu Yi , in varsta de 2 ani in acel moment.

  Si in Romania , anul 1908 aduce o serie de “noutati” cum ar fi : crearea Partidului Conservator-Democrat sub conducerea lui Take Ionescu ,infiintarea Societatii Scriitorilor Romani , primul presedinte al acesteia fiind Cincinat Pavelescu, inagurarea muzelui Theodor Aman din Bucuresti. 

   Pentru ca mi s-a pus pata pe anul 1908( don’t ask me why) v-am pregatit un mic test despre/cu laureatii premiului Nobel din acest an , in cele mai importante domenii . Enjoy !

1) Care din urmatorii scriitori a obtinut  premiul Nobel pentru literatura in 1908? Dintre operele sale  amintim: “Sensul si valoarea vietii ;”Om si univers” ; “Memorii” .

a) Theodor Momsen  b) Paul Heyse   c)  Rudolf Eucken   d) Gerhart Hauptmann

2) Ernest Rutherford, considerat a fi “parintele fizicii nucleare”, si laureat al premiului nobel pentru chimie in 1908 pentru cercetarile sale asupra structurii atomului , s-a nascut in  ;

a) Anglia  b) Noua Zeelanda   

  c) SUA   d) Canada  

3) Laureatul premiului Nobel pentru fizica in 1908 , premiu pe care l-a primit pentru metoda sa de reproducere fotografica a culorilor, pe baza fenomenului de interferenta , a fost francezul…

a) Maurice Maeterlinck   b)Henrik Pontopiddan  c) Gabriel Lippmann d) Henri Moissan

4) “Glontul Magic” , este un film aparut in 1940 si este bazat pe povestea adevarata a lui Paul Erlich, laureat al premiului Nobel pentru medicina in 1908. Medicamentul descoperit de el  s-a numit Salvarsan sau 606  (nume provenit din numarul de combinatii chimice incercate)  si era un tratament revolutionar impotriva:

 

a)tuberculozei b)sifilisului c)malariei  d)difteriei

5) Erlich a impartit  premiul pentru medicina cu un rus , care va ramane in istorie pentru descoperirea fenomenului de “fagocitoza” . Cum se numea acest savant rus?

a) Ivan Pavlov   b) Ivan Bunin    c) Ilia Mecinikov                    d) Alexander Stephanovici Popov 

Powered By Laligatoru

Advertisements