Tags

, , , , , , , ,


1. Jan Hus a fost ars pe rug pentru ideile sale anti-papale si este unul din numele mari de care se leaga termenul de reforma a teologiei crestine. In ce stat european s-a nascut si ridicat la rang de erou national?

a) Polonia b) Germania c) Cehia d) Elvetia.

2. Wilhelm Tell, nume folosit in opera lui Rossini, dar si in scrierile lui Schiller, este de multe ori considerat un personaj mitologic, creat de imaginatia populara. Totusi, existenta lui concreta este legata de indemanarea cu care manuia arcul, abilitatea ce i-a dat posibilitatea sa depaseasca o incercare teribila: pentru a se elibera, a trebuit sa nimereasca marul asezat pe capul fiului sau la o distanta considerabila. Wilhelm Tell reuseste. Si reuseste sa ucida si pe asupritorul Gessler, dand un semnal puternic miscarii de eliberare sau consolidare a unei natiuni europene. Care este numele acesteia:

a) Franta b) Prusia c) Slovacia d) Elvetia.

3. Nu, nu este clasicul Simon Bolivar, principalul nume al miscarii de eliberare al Americii de Sud de sub dominatia spaniola. Numele sau este Jose de San Martin si, după ce a ocupat parțial Lima si a fost numit Protector al Perúlui, a reusit sa determine independenta Perului. Povestile istoricilor spun ca dupa un an, in urma unei intalniri cu Simon Bolivar, renunta la titulatura si iese din activitatea politica si militara, retragandu-se in munca simpla de la tara. Unii considera ca a prevenit o confruntare intre el si Simon Bolivar, asumandu-si lipsa carismei acesuia, precum si a ambitiilor politice nestavilite. Este eroul tarii în care cea mai inalta decoratie se numeste Ordinul Eliberatorului San Martin, respectiv:

a) Chile b) Bolivia c) Venezuela d) Argentina.

4.  Ras Tafari Makonen, denumit de rastafarieni Haile Selassie (Regele regilor si Lordul Lorzilor) este cel ce a inspirat melodia lui Bob Marley “Iron Lion Zion”. Ca urmare a cuceririi tarii sale de catre Italia, a format in Egipt o armata cu care a inlaturat fortele colonizatoare ale italienilor. Mai tarziu, inlaturat printr-o lovitura de stat moare in captivitate, nu inainte de a se impune in inimile rastafarienilor ca Mesia. Totodata, Zion este in conceptia rasta paradisul promis in opozitie cu Babilonul, simbolul existentei lumesti. Nu in ultimul rand, este cunoscut ca pentru rastafarieni fumatul canabisului (ganja) este un act de spiritualism.

Ce tara este matca acestui erou precum si a cultului rasta?

a) Africa de Sud b) Camerun c) Ghana d) Etiopia

5. In fine, numele de Skanderbeg este simbolul national al unui stat din apropierea Romaniei, supranumit si brat de fier ce a condus si la denumirea sportului omonim. Lupta impotriva dominatiei otomane, atat de comuna si poporului roman i-a atras faima de care se bucura si acum. Care este numele tarii sale?

a) Albania b) Bulgaria c) Serbia d) Muntenegru.

Advertisements