Tags

, , , , , ,


1. Billy the Kid a fost un „produs” al unui cartier irlandez din orasele mari ale Americii de Nord, un pistolar de o abilitate iesita din comun. A ucis la saisprezece ani un om pentru ca i-a insultat mama si a devenit un proscris dupa uciderea oamenilor legii. Faima lui tine de urmatorul stat:

a)     Statele Unite ale Americii b) Canada c) Mexic d) Cuba.

2.  In istoria mai veche numele sau este Boadiceea, acum este denumita mai des Boudica. Cel mai probabil numele sau vine de la termenul „bouda” ce inseamna victorie. O femeie inteligenta si nesupusa, Boudica sau Boadiceea a fost simbolul luptei de rezistenta antiromane din primul secol AD al unei natiuni ce s-a dezvoltat in:

a)     Peninsul Iberica b) Britania c) Peninsula Scandinava d) Aria triburilor germanice.

3. Nu suntem naivi. Astazi, cu atat mai mult, o revolutie nu mai incepe de la un singur om. Totusi, desi foarte recenta povestea sa, este posibil ca numele lui sa fie legat mereu de declansarea Primaverii Arabe sau revolutia Facebook, miscare de eliberare de sub tiraniile locale sau emancipare a populatiei arabe: Mohamed Bouazizi. S-a autoincendiat la sfarsitul anului 2010.

Numele tarii este inclus in video-ul de mai jos, dar va invit mai intai sa alegeti dintre cele patru variante propuse:

a)      Egipt b) Tunisia c) Libia d) Maroc

4.  O revolutie antinapoleoniana si o imagine de om al muntilor il insoteste pe Adreas Hofer in inimile concetatenilor sai. Tradat de apropiatii sai, este capturat si executat de fortele franceze in anul 1810. Ce tara il considera erou national?

a)     Austria b) Germania (ca succesoare a Prusiei) c) Elvetia d) Slovacia.

5.     Este exemplul clasic de haiduc al unei natiuni central europene, Juraj Janosik este un Robin Hood mai apropiat de modelul cunoscut pe taramurile noastre. Imaginea sa a fost activata inclusiv de propaganda dusa de partizani impotriva popoarelor ce au opresat natiuni. Diverse legende circula si in jurul mortii sale, vehiculandu-se ipoteze precum teapa sau spanzurarea. In cazul primei variante, se spune ca a refuzat gratierea si s-a aruncat in teapa spunand urmatoarele cuvinte: “Daca ma gatiti trebuie sa ma si mancati”. Unde s- a nascut acest erou, tara care l-a “propus” istoriei?

a) Slovacia b) Cehia c) Polonia d) Austria.

Advertisements