Tags

, , , , , , , , ,


1. Unul dintre primii contestatari ai doctrinei crestine, autor a lucrarii pierdute “Discursul adevarat” a fost atacat vehement de unul dintre sfintii parintii crestini, Origene. Cea mai contestata teza a acestui anti-crestin a fost legata de non-virginitatea fecioarei Maria, afirmand ca tatal lui Isus ar fi un soldat roman numit Pantera. Chiar daca stiintific nasterea dintr-o fecioara este evident contestabila, nu sunt alte dovezi istorice care sa sustina paternitatea lui Pantera. Cine este filozoful grec despre care fac vorbire mai sus?

a) Diagora din Melos b) Celsus c) Nicolaus Cusanus d) Clement al Alexandriei.

2. Zidul Plangerii, cel mai important monument iudaic din perioada recenta se gaseste in Ierusalim fiind singura ramasita a Templului din Ierusalim, al treilea templu al Ierusalimului, ridicat de Irod cel Mare si care a rezistat mult mai putin decat cel edificat de Solomon si apoi de Cirus cel Mare (marcand momentul exilului poporului israleit in Babilon). A rezistat aproximativ 100 de ani, dar a fost templul ce a existat in perioada vietii lui Isus. כֹּתֶל הַמַּעֲרָבִי [transliterare: HaKotel HaMa’aravi], asa cum este denumit in ebraica, este cunoscut si sub numele de Zidul de:

a) Nord b) Est c) Sud d) Vest.

3.  Primul mare eretic declarat al bisericii Romei a fost probabil sustinatorul unor interpretari cu larga aderenta la nivelul populatiei. El a fost primul teolog care a definit diferența între un Dumnezeu al dragostei – Isus și Dumnezeul Vechiului Testament, vazut ca un demiurg rau responsabil exclusiv cu legea si creatia lumii. Mai mult, el insista pe ideea unui spirit divin ce a aparut oamenilor ca avand o forma umana, dar nu pe cineva care sa fii existat in realitate. El a sustinut că cele patru Evanghelii au fost iudaizate si nu recunoaste ca autentica decat Evanghelia lui Luca (si zece epistole ale apostolului Pavel, corectate in mare parte de interferentele iudaice). Despre cine este vorba:

a) Simon Magul b) Marcion din Sinope c) Tertulian d) Grigore din Nazianz

4.  Purtatorul mesajului evolutionist in istoria recenta, acest autor de anvergura si-a canalizat mare parte din lupta pentru cunoasterea stiintifica in documentare si lucrari menite sa conteste structural existenta lui Dumnezeu si a informatiilor despre Isus. Autor a documentare “Root of all evil” (postat mai jos) si “Enemies of the reason”, dar mai ales al lucrarii “Himera credintei in Dumnezeu (orig. God Delusion)”, acest profesor al Universitatii Oxford este totodata asociat cu termenul de ateist. Care este numele lui?

a) Bertrand Russell b) Alain de Botton c) Richard Dawkins d) Christopher Hitchins.

5. O mare necunoscuta este perioada dintre copilaria lui Isus si momentul in care incepe sa faca minunile pentru care crestinii ii atribuie natura sa divina. Sunt extrem de putine referinte cu privire la ce s-ar fi putut intampla in perioada aceasta, dar cred ca mai corect cautat un raspuns este sa intrebam de ce biserica si canonizarea vietii lui Isus evita aceasta perioada. A fost plecat din sanul familiei si a fost adeptul unor religii non-crestine, precum cea budist tibetana? A avut un trecut ce nu se suprapune cu expresia unui om ce a fost acceptat drept Mesia? A avut o viata absolut banala, dand poate nastere unei familii sterse din memoria colectiva a lumii? E cert ca nu savem informatii istorice despre aceasta perioada. Putem insa sa utilizam totusi urmatorul incidiu dupa un tex biblic: “Nu este acesta tamplarul, feciorul Mariei, fratele lui Iacov, al lui Iose, al lui Iuda si al lui Simion? Si nu sunt surorile Lui aici intre noi?” Din ce evanghelie este extras pasajul:

a) Luca b) Marcu c) Matei d) Ioan.

powered by ionescul.

Advertisements