Tags

, , , , , , , , , , , , ,


Am inceput cu cei moderni intrucat ne sunt atat de aproape vizual si totusi ma simt mereu neputincios in intelegerea formelor, ideilor, functionalitatii cladirilor ce se propun in ultima vreme. Cei trei alesi vin din tari diferite, respectiv Brazilia (Oscar Niemeyer), Statele Unite ale Americii (Philip Johnson) si un mix de tai fantastic canado-americano-polonezo-evreu (favoritul meu, recunosc, Frank Gehry). Toti sunt nascuti inainte de 1930 si, spre suprinderea multora, poate, traiesc doi dintre ei, Oscar Niemeyer avand acum “respectabila” varsta de 105 ani! Multi inainte, domnule!

Ca o minima indicatie in alegerea autorului lucrarilor ce vi se vor propune este, pe langa numele cladirii/lucrarii si un ghid, de asemenea, profan, pe care vi-l propun despre cei trei. Un ghid de cateva propozitii despre fiecare:

–         Oscar Niemeyer a revolutionat orasul Brasilia aducandu-l in patrimoniul Unesco aproape de unul singur. Mai degraba postmodern, a avut o tentative a liniei curbe si a stalinismului deopotriva, fiind deseori criticat pentru relatia cu autoritatea locala, “batranul” arhitecturii poate fi recunoscut dupa simplitatea revolutionara a formelor propuse.

–          Philip Johnson, singurul dintre cei trei ce nu mai traieste astazi, este un istoric al artei ce a cochetat cu forme multiple de exprimare, fiind renumit pentru relatia cu sticla, ca material de constructive…evident.

–          In fine, Frank Gehry este o explozie de idei, este un derivat al derivatelor. Inspirat, printer altii, de Brancusi dar si de Philip Johnson, Frank Gehry propune linii curbate, apparent haotic distribuite, aplecate, spun eu mai mult spre functionalitate decat spre estetica. Miscarea care l-a asimilat se numeste deconstructivism.

Numele lucrarilor este inclus in fotografie si il puteti regasi pozitionandu-va pe fiecare dintre cele 15 fotografii.

1.

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

8.

9. 

10. 

11. 

12. 

13.

14. 

15.

Intrebarea este care sunt cele 5 opere ale lui Frank Gehry, care sunt cele 5 ale lui P. Johnson si care sunt cele 5 ale lui Oscar Niemeyer? Who’s who?

Advertisements