Tags

, , , , , ,


Tot din sfera clipurilor inspirationale, va propun astazi trei tipuri de eroi, ai artei sau ai vietii. Eroi, este un cuvant menit sa exagereze mereu. Mai degaba sunt oameni atat de creativi incat nu se poate ca povestea lor sau creatia acestora sa treaca neobservata. In canonul artei, poate sunt calificate drept acte gratuite sau lucrari de valoare redusa, insa eu unul nu cunosc acest canon atat de bine si ma exprim profan.

Alicia Martin este un artist ce lucreaza cu instalatii si carti. Ce au cele doua in comun. Aruncati o privire mai jos si va veti edifica de indata. Exista o spaima a inutilitatii actului de lectura mai ales in era fast-foodul-ui si a high-tech-ului unde totul se desfasoara cu viteza. Lentoarea e deseori retrograda si incriminate ca un pacat suprem. Aici timpul nu e lent, e oprit. E o cascada de cart ice denota ce vreti voi sa denote. Eu gasesc un mesaj in fluxul culturii, in dinamismul fantastic al ideilor si al valului ce te poarta dintr-o incapere stramta, a existentei umane, a unui décor current, intr-un spatiu de dimensiuni greu de ingradit si definit. Sper sa nu uit anul acest in excursia din Andaluzia sa caut “Biografias”, cum se intituleaza opera artistei.

Apoi, il avem pe Bruno Catalano. Cel care descompune sculpturile umane si le desface in bucati suprarealiste ce dau senzatia de plutire. Imaginea marii zarita prin corpul statuilor sau a diverselor spatii natural trezeste uneori o anxietate ciudata, pe care nu as putea sa o explic din prima incercare.

In fine, parasim spatiul artistic (sau poate nu?) si ne reintoarcem in fierberea prudenta a dimensiunilor mioritice. Si vi-l prezint (pentru cei ce nu stiu deja de existent lui) pe Tudor Greceanu. Si sentimentul imediat este acela al unei reverente sincere. Al unui salut respectuos, militaresc, in fata unui om ce refuza spaima. Aviator (fara legatura cu Leonardo di Caprio). Sute de zboruri in care a infruntat moartea si a evadat din situatii imposibile precum Stalingrad sau inchisorile comuniste. A trait faima si decaderea cu decenta. Un lucru extreme de dificil pentru cei ce incearca extazul culmilor. Caci nu e totuna sa induri saracia si mizeria dupa ce ai cunoscut preamarirea. Cum nu e prea greu sa fii sfant cand ai fost pudic, rezervat si conformist toata viata, iar nu un vicios salbatic. Pentru marele aviator am ales prezentarea cartii sale facuta cu spectacolul cunoscut al lui Dan C. Mihailescu. Am ales in detrimental Memorialului Durerii dedicate aceluiasi Tudor Greceanu.

Drumul celor putini

Advertisements