Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


In paralel cu serialul descris de Vali despre Coampionatul European de Fotbal incerc sa deschid un nou serial despre cartile ce „trebuie” citite intr-o viata. Abordez cu prudenta maxima formularea propusa in titlul acestui quiz serial intrucat resping de la inceput ideea obligativitatii citirii anumitor carti. Obligativitatea lor vine dintr-o senzatie personala, nu neaparat aplicabila la nivel general, ca aceste carti pot transforma un pic sau substantial un om daca sunt citite in momentul oportun al existentei sale. Cele mai multe carti esentiale ale mele se regasesc la nivelul anilor de liceu si facultate si se suprapun cu un plus de timp liber dar si de descoperiri spirituale pe care probabil nu le-as fi putut avea la o distanta de ceva ani. E doar o idee, sper sa pot sa regasesc chiar si cu titlu singular aceeasi bucurie si mai departe in unele scrieri, multe, neajunse in mainile mele.

Daca in celelate quizuri, mi-am propus categorii, cronologii, ierarhizari (cu exceptia picturii), in cazul cartilor, voi lasa fluxul nevazut al gandurilor sa ma ghideze in alegerea acestora.

  1. Care dintre urmatoarele carti trateaza problema razboiului civil din Spania declansat si patronat de El Caudillo, Francisco Franco:

a. Nimic nou pe frontul de vest de E.M. Remarque; b. Pentru cine bat clopotele de E. Hemingway; c. Tornada de foc de S. Hassel; d. Conditia umna de A. Malraux.

2. “Oamenii obişnuiţi trebuie să se supună legilor şi nu au dreptul să le calce pentru că, vedeţi dumneavoastră, ei sunt oameni obişnuiţi. Iar cei “deosebiţi” au dreptul să comită crime şi să calce orice lege, tocmai pentru că ei sunt oameni “deosebiţi”.

Personajul lui Dostoievski care are o tirada intreaga despre dreptul unor oameni exceptionali de a se dispensa in considerarea virtutilor de viata altor oameni este:

a. Stavroghin din „Demonii”; b. Ivan Karamazon din „Fratii Karamazov”; c. Raskolnikov din „Crima si pedeapsa”; d. Miskin din „Idiotul”.

3. Prietenul lui Franz Kafla il tradeaza postum nesocotindu-i ultima dorinta. Literatura universala saluta acest act de tradare, constand in nearderea manuscriselor nepublicate ale marelui scriitor. Castelul, Procesul, America. Toate marile lucrari ale lui Kafka ajung in mainile publicului prin intermediul lui:

a. Robert Klopstock; b. Felice Bauer; c. Hermann Kafka; d. Max Brod.

4. Este general considerat inventatorul speciei literare de eseuri, promovand mereu citatul „Eu însumi sunt tema cărții mele”, ceea ce a fost deseori calificat caoforma de narcisism. Numele sau este:

a. Seneca; b. Michel de Montaigne; c. Blaise Pascal; d. Thomas Malthus.

5. Oedip Rege, una din cele mai cunoscute tragedii antice prezinta povestea reluata si tratata apoi inclusiv psihanalitic in secolul al XX-lea. Autorul acestei lucrari este:

a. Aristofan; b. Eschil; c. Sofocle; d. Euripide.

Advertisements