Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


1. Autor al romanului ce a stat la baza filmului Fight Club (1999) cu Brad Pitt si Edward Norton in regia lui David Fincher, acest scriitor propune publicului larg o noua lucrare in care nu se da la o parte in a analiza spaimele societatii postmoderniste, in principal americane. “Sufocare” prezinta povestea lui Victor Mancini, un fost student la Facultatea de Medicina, care pentru a-si sustine mama bolnava de Alzheimer, internata la o clinica prestigioasa, recurge la un tertip iscusit: simuleaza ca se ineaca cu mancare in restaurante, pentru ca mai apoi, salvatorii, responsabili de-acum de soarta lui, sa-i trimita cecuri si urari de sanatate. Dependente de tot tipul si o intrebare obsedanta – “Ce nu ar face Isus“? – sunt rodul scriitorului:

a. J.G. Ballard; b. C. Palahniuk; c. William S. Burroughs; d. I. Welsh

2. Fara a avea intentia de a trezi amintiri neplacute lui Vali care s-a retras de la Vrei sa fii milionar la o intrebare despre acest scriitor, Eugen Ionescu reuseste printr-o piesa de teatru in dulcele stil al absurdului creat o parabola despre dezumanizarea oamenilor in apropierea razboiului si in general in spatiile unde ar trebui mai degraba sa manifeste rezistenta. Piesa de teatru poarta numele unor animale si se intituleaza:

a. Bizonii b. Asinii c. Rinocerii d. Gibonii.

3. Lolita, o carte ce are personaj central pe Humbert Humbert, ce devine obsedat sexual de o fată de 12 ani, cu numele de Dolores Haze. Un profesor cvadragenar care se îndrăgostește la prima vedere de ea si este nevoit să se însoare cu mama ei pentru a ramane in preajma ei. În lipsa Lolitei, mama ei moare și profesorul devine tutorele ei, o ia intr-o excursie in jurul Americii si abuzează sexual de fată, utilizând somnifere și nenumărate recompense. O carte despre o iubire interzisa, dar si despre o pedofilie respingatoare este opera lui:

a. M. Bulgakov b. V. Nabokov c. J. Heller d. D.H. Lawrence.

4. “Astazi a murit mama. Sau poate ieri, nu stiu. Am primit o telegramade la azil: <Mama decedata. Inmormantarea maine. Sincere condoleante.> Asta nu inseamna nimic. Poate ca a fost ieri.”

Strainul, opera din care am decupat textul, poate fi tradusa in multe feluri. Mersault, personajul central, este un personaj din afara, un intrus, este un strain tuturor personajelor din jurul lui, chiar si lui insusi. Nu as spune ca sunt Mersault. Insa, o parte din scurta mea existenta, am incercat o stare de instrainare, de distanta fata de oameni. Ma indoiesc sincer ca autorul a fost un Mersault, nefiind in stare sa scrie despre el asa. Meursault n-ar fi putut sa scrie decat despre el, insa altfel.

Cine este totusi cunoscutul scriitor (am acutat o poza de cand juca drept portar la o echipa de fotbal din orasul natal, dar nu am gasit decat o poza familiala el fiind cel de jos cu sort)?

a. J. P. Sartre b. L.F. Celine c. A. Camus d. B. Vian.

5. Un autor cu trecut in fizica dezvolta un monolog literar si dezvolta o cercetare a raului in societate, clasa sociala a “orbilor” suportand nenumarate analogii. Scrierea poarta numele de “Despre eroi si morminte” este lucrarea si autorul este dintre cei de mai jos (indiferent pe care il alegeti toti au avut scrieri ce au influentat literatura europeana contemporana postbelica). Am atasat ca indiciu al locului nasterii dar si al studiilor efectuate in Europa, un videoclip muzical.

a. Adolfo Bioy Casares b. Jorge Luis Borges c. Ernesto Sabato d. Julio Cortazar.

Advertisements