Tags

, , , , ,


            NOTA: Toate intrebarile au fost pregatite de IQ Trivia (iqtrivia.ro), Societatea Romana de Trivia. Toate drepturile rezervate.

Cultura

1.In piata centrala a carui oras se afla o copie in marime naturala a operei David a lui Michelangelo ?(originalul se afla in acelasi oras, intr-un muzeu din apropiere)
2. Ce sculptor de origine franco-poloneza a realizat statuia lui Iisus de pe Corcovado, de langa Rio de Janeiro ?
3.Sub ce nume mai este cunoscut Ibn Rushd,  cel mai important traducator din evul mediu timpuriu  al operei lui Aristotel si autorul celebrei lucrari  Incoerenta incoerentei?
4. Ce creatura mitologica era pe jumatate vultur si pe jumatate leu?
5. Ce curent cultural in pictura britanica a fost creionat si dezvoltat de John Millais, Holman Hunt si Dante Gabriel Rosetti?
6.Ce pictor roman (1906-1997), a realizat o impresionanta colectie de Arlechini si Regi nebuni, in stilul operelor tarzii ale lui Goya?
7.Ce arhitect roman a proiectat Arcul de Triumf din Bucuresti , construit intre 1921-1922?
8.Ce complex de cladiri proiectate de arhitectul Minoru Yamasaki si finalizate  la inceputul anilor 70 au fost in perioada respectiva cele mai inalte constructii  din lume?
9.Ce arhitect italian este autorul celebrului dom al catedralei din Florenta, una dintre minunile arhitectonice ale Evului Mediu?
10.Ce pictura celebra  a lui Edouard Manet, reprezentand transpunerea moderna a cunoscutei  panze Venus din Urbino a lui Tizian, a produs un scandal imens cu ocazia expunerii sale in Paris, fiind acuzata de frivolitate si prost gust?
11.Ce compozitor rus, reprezentant al muzicii clasice tonale  este autorul baletului Pasarea de Foc, un punct de cotitura in perceptia muzicala a inceputului de secol 20?
12.Ce pictor italian , autor al tabloului Scoala din Atena (Vatican), a lasat in urma un urias volum de opere in pofida faptului ca a murit de epuizare la varsta de 37 de ani?
13.Ce sculptor italian  mort in primul razboi mondial la doar 34 de ani, exponent al futurismului in arta, a sculptat  Forme unice ale continuitatii in spatiu , opera ce reprezinta una din principalele atractii ale MoMA – New York ?
14.Ce compozitor maghiar, autor al Rapsodiilor Ungare, a fost socrul altui titan al muzicii – Richard Wagner?
15.Ce artist plastic roman (1923-1989), s-a impus ca o personalitate a cinematografiei romanesti castigan d in 1957 premiul Palme d’or la festivalul de la Cannes pentru productia de scurt metraj Scurta Istorie?

                                                              Divertisment

1.Care este prenumele celebrului explorator fictional Indiana Jones ?
2. Ce personaj al Cartilor Junglei are numele exprimat  in “limba padurii” insemnand “broasca”?
3.Care este singurul artist din istorie care a luat in 1979 discul de Rhodium, pentru peste 200 de milioane albume vandute pina la acea ora ?
4.In ce balet apartinand compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski apar personajele Odile si Odette?
5.Sub ce denumire mai este cunoscuta Simfonia nr 8 in si minor de Schubert ?
6.Care era numele grupului muzical constituit din Maria Mendiola si Mayte Mateos, grup ce a inregistrat multe succese de top in anii 80 precum Granada sau Sorry, i’m a lady?
7.De la ce vin initialele BB din numele celebrului chitarist de blues BB King?
8.Ce prestigios actor american a avut roluri memorabile in Pulp Fiction, Reservoir dogs sau Taxi driver?
9.In ce oras are loc festivalul de film care decerneaza castigatorului “Leul de aur » ?
10.Ce mare actor american, recunoscut pentru prezenta sa distincta si vocea memorabila din multe roluri specifice filmelor de groaza, interpreteaza versurile si rasul macabru de la sfarsitul melodiei Thriller a lui Michael Jackson ?
11.Cum se numeste celebrul canar animat care reuseste sa-i scape intotdeauna motanului Sylvester ?
12.Care actrita americana a fost prima sotie a lui Tom Cruise ?
13.Ce musical compus de Andrew Lloyd Weber este bazat pe un roman scris de Gaston Leroux?
14.In ce formatie rock si-a facut debutul ca vocalista cantareata Gwen Stefani ?
15.Mazurka este un dans traditional provenit din ce tara ?

Stil de viata

1.Ce tip de dans italian are numele provenit dintr-o credinta conform careia pasii sai pot vindeca muscatura de paianjen ?
2. Sub ce nume a ramas cunoscuta in istorie celebra Barbara Millicent Roberts (1959 –    ), al carei par blond a devenit un adevarat brand al ultimilor 50 de ani ?
3.Ce controversat profet biblic avea un magarus vorbitor in pilde ?
4.Numele carui tip de mancare mexicana inseamna in limba spaniola “magarus “?
5.In ce limba (in afara de engleza) este scris mesajul de bun venit in localitatea Vulcan din Alberta/Canada ?
6.Ce ritual de origine agrara se practica in satele din Moldova, Muntenia si Oltenia in data de 24 iunie (odata cu nasterea sf Ioan Botezatorul) si vizeaza prosperitatea si protectia culturilor de cereale?
7.Ce formatie romaneasca de breakbeat/electroclash si-a luat numele de la o traditie populara de invocare a ploii pe vreme de seceta ?
8.In ce oras Transilvanean s-a gatit in anul 2010 cel mai mare bulz din lume, lung de 50 de metri si omologat ca atare in Cartea Recordurilor Guiness ?
9.Sub ce titulatura este cunoscut Dan Ilie Ciobotea (n. iulie 1951), doctor in teologie al universitatii din Strasbourg si discipol de frunte al Parintelui Profesor Dumitru Staniloaie ?
10.In ce oras din statul indian Punjab se afla celebrul Templu de Aur, cel mai important centru religios al doctrinei sikhite ?
11.Ce denumire are voalul purtat in public de catre femeile islamice , a carui eventuala interzicere a iscat un scandal de proportii in Franta (2010) fiind vazuta ca o limitare a drepturilor omului ?
12.Ce asociatie religioasa a fost fondata la jumatatea secolului 17 in Marea Britanie de catre predicatorul George Fox ducand la constituirea Societatii Religioase a Prietenilor si ulterior la fondarea statului Pennsylvania, guvernat in primii ani dupa precepte doctrinare proprii miscarii?
13.Cum se numeste forma de teatru mascat promovat in Italia incepand cu secolul 16, si care are ca personaje centrale arhetipuri precum Pantalone, Colombina sau Scaramouche ?
14.Preceptele carui profet iranian au fost redactate in  Avesta, o culegere de texte mitologice si religioase ce au stat la baza uneia dintre cele mai puternice religii ale Asiei centrale ?
15.Ce fiica a lui Priam si a Hecubei inzestrata cu darul profetiei de catre Apollo a fost blestemata tot de acesta ca ea si urmasii ei sa nu fie crezuti niciodata cand vor face previziuni ?

Istorie

1.Unde a avut loc batalia din razboiul Crimeei in care s-a produs celebrul “atac al cavaleriei usoare “ , imortalizat si in poemul omonim al lui Alfred Lord Tennyson?
2.Ce legendar rege babilonian este prezentat in textele religioase ale antichitatii drept constructorul Turnului Babel?
3.Cum se numea insula dunareana care a disparut sub ape in 1970 odata cu punerea in functiune a hidrocentralei de la Portile de Fier 1?
4.Cine a fost primul patriarh al Romaniei (1925-1939) ?
5.In care conflict major al secolului 20 a avut loc batalia de la Turtucaia in care armata romana a pierdut peste 30.000 de oameni (morti, raniti, prizioneri) ?
6.Ce domnitor moldovean a ctitorit manastirea Moldovita (1532), actualmente aflata in patrimoniul UNESCO?
7.Cum se numeste grupul de persoane din anturajul regal care influenteaza politica statului in interes personal?
8.Unde a avut loc batalia finala pentru Africa (al doilea razboi mondial) in urma careia armatele germane au fost fortate sa paraseasca Egiptul?
9.Sub ce nume a fost cunoscut orasul St Petersburg in perioada existentei blocului sovietic?
10.Ce om de stat francez, intemeietor al Academiei Franceze in 1635,  a ramas in istorie cu supranumele de “Léminence rouge”  ?
11.In ce tara a fost nevoie de o interventie armata a SUA (1989) pentru a indeparta regimul totalitar al generalului Noriega?
12.Ce strateg militar chinez este autorul celebrei Arte a razboiului, scrisa acum aproximativ 2500 de ani?
13.Ce imparat roman si-a transformat calul Incitatus in senator de drept?
14.In ce tara exista un vechi conflict intre militiile rivale « contras » si « sandinistas » ?
15.Cum s-a numit operatiunea militara desfasurata de fortele aliate in 1991 in vederea eliberarii statului Kuwait?

Mapamond

1.  In ce tara se afla punctul cel mai de nord al Africii – Ras ben Sakka ?
2. Ce geograf, lingvist, explorator, spion, diplomat si spadasin celebru, participant la razboiul Crimeei si vorbitor de 29 de limbi a tradus pentru prima oara in engleza 1001 de nopti si Kama Sutra?
3.In ce tara se afla localitatea Fez unde in anul 859 s-a infiintat institutia actualmente considerata cea mai veche universitate din lume?
4.Air Force One este binecunoscutul avion folosit in deplasari pe distante mai lungi de catre presedintele SUA. Cum se numeste elicopterul ce serveste unui scop similar?
5.Ce judet din Romania are cel mai mare numar de locuitori?
6.Care este cel mai mare lac glaciar din Romania (8,9 ha)?
7.Ce tip de sol, intalnit si in zone ale Campiei Romane, este considerat a fi cel mai fertil?
8.Care judet din Romania are cea mai mare suprafata impadurita?
9.Varful Uhuru (varful libertatii in limba swahili) este cel mai inalt punct al acestui vulcan masiv din estul Africii. Despre ce vulcan este vorba?
10.Care lant muntos este cel mai lung din lume (aproximativ 7000 km)?
11.Podul Golden Gate (Poarta de aur) este un element distinctiv al carui mare oras american?
12.Ce tara asiatica si-a declarat in 1971 independenta fata de Pakistan?
13.Cum se numeste cea mai mare dintre moscheile din Istanbul(luand in calcul complexul arhitectonic in ansamblu), construita intre 1550 si 1557 de celebrul arhitect  Mimar Sinan?
14.Cum se numeste marele muzeu madrilen, detinator de colectii impresionante ale pictorilor Goya, Velasquez sau El Greco?
15.Denumiti orasul aztec pe ale carui ruine s-a inaltat actuala metropola Mexico City.

Media

1.Ce carte a celebrului scriitor Haruki Murakami, unul dintre principalii candidati la castigarea premiului Nobel pentru literatura in acest an, are acelasi nume cu o cunoscuta piesa a formatiei Beatles?
2. Prin ce este cunoscut la nivel mondial cotidianul japonez Yomiuri Shimbun, fondat in Tokyo in 1874 ?
3.Ce roman celebru al literaturii americane era lecturat de Mark Chapman in momentul arestarii sale pentru asasinarea lui John Lennon? Ulterior criminalul a declarat ca acest roman era pledoaria sa in fata societatii si unul dintre motivele comiterii crimei.
4.Patricia Holm era iubita si partenera carui legendar personaj fictional de carte si film,  ale carui actiuni  au marcat romanul de aventuri al secolului 20?
5.Ce film politist din 1986 avandu-l in rolul principal pe Sylvester Stallone are acelasi nume cu o celebra miscare pariziana de avangarda a anilor 50 ?
6.Ce cunoscut cuplu de comici au fost denumiti de catre publicul german Dick si Doof?
7.Care este singurul film din istoria cinematografiei care a fost premiat cu 10 premii Oscar?
8.Sub ce pseudonim literar a ramas cunoscut Demetru Demetrescu Buzau, scriitor roman de avangarda, autor al binecunoscutei proze scurte Ismail si Turnavitu ?
9.Carui poet roman contemporan ii apartin multipremiatele volume de versuri Democratia naturii(1981) si Moartea citeste ziarul(1989)?
10.Ce important actor roman a jucat rolul lui Victor Petrini in ecranizarea romanului Cel mai iubit dintre pamanteni ?
11.In ce piesa a lui Tennessee Williams apare personajul Blanche du Bois, interpretata in ecranizarea omonima de Vivien Leigh?
12.Care este prima carte a lui Arthur Conan Doyle in care apare Sherlock Holmes(1887)?
13.Ce regizor roman, disparut prematur la 27 de ani, a regizat filmul California Dreaming distins cu premiul Un certain regard la festivalul de film de la Cannes(2007)?
14.Piesa lui Samuel Beckett „Asteptandu-l pe Godot” este un exemplu clasic de ce gen dramaturgic?
15.Ce film al regizorului  Cristian Mungiu(4luni, 3 saptamani si 2 zile), dupa ce a obtinut 2 premii la Cannes in 2012 si numeroase alte premii internationale a fost nominalizat sa intre in cursa pentru premiul Oscar (categoria film strain) reprezentand Romania?

Sport

1. Ce tenisman roman a fost totodata un component de baza al echipei Romaniei de hochei pe gheata, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarna si Campionatul Mondial de Hochei?
2.Ce gimnasta din Romania a cucerit 6 medalii la Jocurile Olimpice de vara din 1988?
3.Ce sport practica Irina Nicoleta Muntean, avand in palmares 14 titluri de campioana nationala, 5 de campioana balcanica si inca 14 premii majore la competitii internationale, cel mai recent fiind titlul de campion mondial din 2009?
4.Care sahist roman a decedat la masa de sah in timpul unei partide din cadrul unui turneu international din Spania ?
5.Care este prima pereche de dansatori sportivi romani intrati in topul 50 ai celor mai buni dansatori din lume ?
6.Consumul carui medicament antiinflamator a dus la anularea medaliei olimpice a sportivei Andreea Raducanu ?
7.Din cati jucatori este compusa o echipa de baseball?
8.Cine a fost ciclistul belgian supranumit Canibalul care a reusit in premiera performanta de a castiga Turul Frantei de 5 ori ?
9.Ce atlet finlandez, cunoscut drept Finladezul Zburator, a castigat 9 medalii de aur la 3 editii ale olimpiadelor, stabilind si recorduri mondiale la 3000m, 1 mila, 2mile si 6 mile ?
10.Cine a fost legendarul pilot de curse scotian, campion mondial in 1969, 71 si 73 ?
11.Ce fotbalist nord irlandez este considerat cel mai mare talent dat de aceasta tara in domeniul fotbalului, el fiind si goalgeterul formatiei Manchester United in 1967 si 1968 ?
12.Ce tenisman american a castigat 2 titluri la Wimbledon, 5 la US Open si 1 la Melbourne, fiind totodata si partenerul lui Ilie Nastase in 2 victorii la dublu in turnee de Grand Slam.
13.Ce imparat roman a interzis jocurle olimpice antice, care aveau sa reinceapa abia in 1896?
14.In ce localitate franceza s-au tinut in premiera in 1924 Jocurile Olimpice de Iarna?
15.Cine a fost primul sportiv care a inotat in 1924 -100 m sub 1 minut ?

Ştiinţă

1. Ce leguma de larg consum are denumirea stiintifica Solanum Tuberosum ?
2.Cum se numeste scorul reprezentat de un numar intre 1 si 10 obtinut de nou nascuti in momentul nasterii?
3.Ce medic si biolog austriac, laureat al premiului Nobel in 1930, a identificat pentru prima oara grupele sangvine si sistemul Rh ?
4.Ailurofobia defineste frica patologica de …?
5.Ce medic roman a ramas in istoria medicinei pentru importanta sa contributie in descoperirea si explicarea efectului insulinei?
6.Cine a scris in anul 1926 lucrarea Getica, o vasta sinteza istorico-arheologica?
7.Unde se intalneste ENOTUL pe teritoriul Romaniei?
8.Ce savant roman este considerat fondatorul biospeologiei?
9.Cum se numeste medicul roman specialist in gerontologie, academician, creatoare a preparatului Gerovital?
10.Despre ce corpuri ceresti de dimensiuni uriase si cu proprietati de emisie de unde radio se spune ca ar fi cele mai indepartate corpuri din Univers?
11.Cum se numeste procesul prin care un atom, ion sau molecula pierde electroni?
12.Ce termen descrie un organism care are nevoie neaparata de oxigen pentru a supravietui?
13.Cum se numea inginerul englez care in 1796 a creat prima locomotiva operationala cu aburi?
14.Ce om de stiinta american a inventat in 1934 nylonul?
15.Ce denumire are instrumentul folosit la masurarea presiunii atmosferice?
Advertisements